КАФЕДРА КОМП'ЮТЕРНИХ НАУК

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ

Міжнародний день дівчат в ІКТ у КНУКіМ #GirlsinICT

19.05.20

Кафедра КН

Київський національний університет культури і мистецтв відзначив онлайн Міжнародний день дівчат в ІКТ.
#GirlsinICT святкують у виші з 2017 року, але масштаб заходів в рамках Дня «Дівчата в ІКТ» значно розширився, вони перетворилися з одноденних на глобальні постійно діючі програми, призначені для навчання протягом усього року. Так у 2020-у в КНУКіМ відбулась серія фахових зустрічей, майстер-класів, тренінгів за підтримки ВГО «Українська Асоціація фахівців інформаційних технологій», ГС «СТЕМ-коаліція України», ГО «Українська Федерація Інформатики» та консорціуму міжнародного проєкту Еразмус+ dComFra.
Розпочали з Панельної дискусії «Жіноче лідерство в ІКТ», у якій взяли участь надихаючі та успішні жінки:

  • Альхімович Олександра, управляюча директорка компанії «Люксофт»

  • Жиліч Олена, засновниця та CEO JET Accelerator

  • Іонан Валерія, заступниця Міністра цифрової трансформації України з питань євроінтеграції

  • Клепа Євгенія, виконавча директорка 1991 Open Data Incubator

  • Кононенко Ірина, молодша віцепрезидентка з рекрутингу GlobalLogic

  • Нанаєва Тетяна, голова Експертно-консультативного комітету з цифрових технологій в освіті при Міністерстві освіти і науки України

  • Севастюк Аліна, менеджерка зі зв’язків з громадськістю Huawey Ukraine

  • Ситнікова Оксана, директорка освітніх сервісів компанії EPAM.




  • Модераторка дискусії Олена Чайковська, завідувачка кафедри комп’ютерних наук КНУКіМ, голова правління STEM-Коаліції, віце-президентка Української асоціації фахівців з інформаційних технологій, менеджерка проєкту Еразмус+ Dcomfra у КНУКіМ, привітала всіх присутніх зі святом, розповівши про низку проєктів, які мають на меті створення партнерства для досягнення гендерної рівності в епоху цифрових технологій – глобальної коаліції зі сприяння розширенню прав і можливостей жінок за допомогою ІКТ.



    Потому заслухали відеозвернення генерального секретаря Міжнародного союзу електрозв’язку Хоулін Чжао, який наголосив: «Інформаційно-комунікаційні технології підтвердили роль ключового союзника в боротьбі з COVID 19. День дівчат в ІКТ – це надія молодих жінок і дівчат у всьому світі, які бачать в технологіях перспективу кращого майбутнього не тільки для себе, але й для всіх людей і співтовариств, що їх оточують. Жоден вірус, яким би сильним він не був, не зможе послабити цю надію. Навчання не повинно припинятися під час цієї кризи. Наші можливості сьогодні, нове покоління молодих жінок і дівчат дозволять відповісти на цей виклик і продовжать використовувати технології як джерело блага для кожного з нас».



    Олександра Альхімович, управляюча директорка компанії «Люксофт», спираючись на власний життєвий досвід побудови ІТ-кар’єри, розповіла, що потрібно роботи, аби досягти успіху. «Використовуйте всі можливості, не поспішайте говорити «ні», краще спробувати і пошкодувати, ніж не спробувати і пошкодувати двічі, завжди знайте, чого ви хочете і чого не хочете, не бійтеся бути кращими в обраній вами галузі, не дивіться в одну точку, опановуйте кілька професій, постійно отримуйте нові знання», – акцентувала директорка.



    Ірина Кононенко, молодша віцепрезидентка з рекрутингу GlobalLogic, ознайомила присутніх з діяльністю компанії, яка входить у ТОП 3 ІТ-компаній України. Користуючись нагодою, Пані Ірина передала вітання від віцепрезидентки компанії GlobalLogic Юлії Дубової. Ірина як керівник департаменту підбору талантів зазначила, що сьогодні компанії вибирають на професійні ролі не хлопчика чи дівчинку, а хорошого фахівця. Вона розповіла, що прийшовши в компанію на позицію звичайного фахівця з рекрутингу, зуміла досягти високої керівної посади. Усім учасницям Ірина Кононенко порадила книги про жіноче лідерство, які варто прочитати, та сформулювала поради для дівчат:

    • робіть усе якісно, використовуйте правило 110-ти відсотків, робіть більше, ніж потрібно;

    • грайте за правилами;

    • пишаєтеся своїми успіхами і говоріть про свої досягнення;

    • стосунки дуже важливі, завжди залишайтеся у добрих відносинах з людьми;

    • допомагайте людям розкриватись і підтримуйте їх;

    • продовжуйте навчатись протягом усього життя;

    • знайдіть свою рольову модель, людей, які вас надихають, це буде додатково мотивувати!




    Олена Жиліч, засновниця та CEO JET Accelerator, поділилася досвідом роботи у великій міжнародній компанії, де пройшла шлях від інженерки до віцепрезидентки з розвитку бізнесу. Однак особливу увагу вона зосередила на тонкощах створення власного бізнес-проєкту, пригадуючи рік драйву, неймовірних заходів та відкриття для себе українських стартапів.
    «Для того, щоб побудувати кар’єру в ІТ-галузі, дівчатам потрібно бути суперпрофесіоналами і обов’язково на голову вищими за своїх конкурентів».
    До речі, пані Олена займається йогою, тож намагається завжди тримати поставу, лишатись гармонійною та у чудовому настрої, адже це, на її думку, є індикатором переможниці!






    Заступниця Міністра цифрової трансформації України з питань євроінтеграції Валерія Іонан, яка відповідає за цифрову освіту, розвиток МСБ, захист дітей онлайн та євроінтеграцію, розповіла про революційні проєкти, які сприяють побудові цифрового суспільства в Україні, цифровізації освіти, розвитку високотехнологічних та креативних індустрій. Зокрема пані Валерія представила застосунок і портал послуг «Дія», а також мережу конслатинг-центрів для підприємців МСБ «Дія.Бізнес», та освітні серіали про цифрову грамотність. А усім дівчатам в ІКТ порадила не звертати уваги на недоречний хейт, діяти рішуче і досягати поставлених цілей.



    Виконавча директорка 1991 Open Data Incubator Євгенія Клепа, яка бере активну участь у розвитку технологічної екосистеми в Україні, зацікавила інформацією щодо репрезентативності жінок у технологічних сферах, навела приклад власної діяльності як амбасадорки зі стартапів міжнародного ком’юніті W.tech для жінок-лідерів в онлайн-бізнесі. Крім того, пані Євгенія проаналізувала успішні стартапи, створені жінками, та як гендерна рівність впливає на фінансові показники бізнесу. І на завершення нагадала дівчатам, що варто й далі вчитись, назвавши кілька освітніх онлай-платформ.



    Голова Експертно-консультативного комітету з цифрових технологій в освіті при Міністерстві освіти і науки України Тетяна Нанаєва розповіла присутнім про особистий кар’єрний шлях у міжнародній корпорації Intel та надала дівчатам слушні поради.

    • Пізнай себе! Займайся тим, чим подобається більше за все!

    • Знайди свою мотивацію!

    • Розвивай свої сильні сторони, слабкі підтягнуться!

    • Читай! Нове знання! Нові ідеї! Тренди!

    • IQ & EQ!

    • Знайди свого вчителя у житті! Спілкуйся з однодумцями!

    • Формуй своє оточення. З іншими ти сильніша!

    • Роби помилки, це дозволено, але не повторюй їх двічі!

    • Намагайся бути корисною (спільноті/ суспільству/ компанії/ тощо)!

    • Будь ПРОактивною! Innovate!

    • Змінюй світ на краще, він має бути кращим, ніж був до тебе!

    • Бережи свою унікальність!




    Аліна Севастюк, менеджерка зі зв’язків з громадськістю Huawey Ukraine, зауважила, що варто врахувати у розвитку бізнес-навичок. Також вона ознайомила дівчат із трендами у сфері технологій, які представлені у дослідженні Huawei Global Industry Vision 2025 та можуть спонукати до нових спільних проєктів і партнерств, запропонувавши всім присутнім створити власний план дій.






    Після панельної дискусії учасниць було запрошено на воркшоп з діджитал-дизайну «Як зрозуміти, що дизайн – не твоє». Це було надзвичайно захоплююче, пізнавально та професійно. Провела майстер-клас графічна і діджитал-дизайнерка, арт-директорка у DDM (NY) та AAgency (UA), авторка телеграм-каналу про дизайн «Дизайн-борщ», засновниця приватних курсів з дизайну, спікерка TEDxVinnytsia 2019 Олександра Корчевська-Цехош, надихнувши багатьох дівчат обрати професію в ІКТ.






    Наприкінці онлайн-зустрічі кафедра комп’ютерних наук влаштувала захоплюючу вікторину щодо історії святкування Міжнародного дня дівчат в ІКТ, за підсумками якої три переможниці отримали фірмові футболки з логотипом кафедри. Неймовірні 4 години спілкування з блискучими і надихаючими спікерками та цікавими учасниками промайнули непомітно, сподіваємось, що всі отримали яскравий і корисний досвід, а також свою частинку натхнення для побудови кар’єри в ІКТ!