КАФЕДРА КОМП'ЮТЕРНИХ НАУК

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ

ІТ-форум

20.12.17

Кафедра КН

Викладачі та студенти Кафедри комп’ютерних наук Київського національного університету культури і мистецтв стали учасниками Ukrainian Software Development Forum – унікальної події від Асоціації «IT України» для представників сфери інформаційних технологій. Цього року SDF об’єднав понад 300 учасників і 50 спікерів топ-рівня з міжнародного бізнесу та уряду в рамках одного комунікаційного майданчика. Питання світових тенденцій економічного та технологічного розвитку, ключових індустріальних трендів та можливостей, їх впливу на розвиток і процвітання країни є важливими й вимагають розгляду.





Форум відкрили Микола Роєнко, президент компанії Miratech, та Юрій Антонюк, керуючий директор ЕРАМ Україна, президент Асоціації «ІТ України». Вони зазначили, що українська ІТ-галузь вийшла на абсолютно новий, глобальний рівень, а Україна – визнаний світом постачальник послуг в IT-індустрії. Успіхи, здобуті на міжнародних ринках, позитивно впливають і на економічний стан країни.








Учасники Форуму змогли почути думку і міжнародних експертів. Заступник директора міжнародної консалтингової компанії «Avasant» Чіраг Рават виступив з презентацією результатів дослідження на тему «Роль та сприйняття України на глобальному ринку ІТ-послуг. Рекомендації щодо подальшого розвитку». Міжнародним досвідом в сфері ІТ-освіти поділилися Майк Хінчі, президент Міжнародної федерації з обробки даних (IFIP), та Еран Лассер, співзасновник «DAN.IT education».

Однією з головних тем цьогорічного Форуму стало питання глобальної конкуренції, економічних трендів та трансформацій на ринку праці, а також проблема дефіциту спеціалістів в ІТ-галузі. Саме ці питання обговорювались під час панельної дискусії «Global competition. Are we ready?», у якій взяли участь заступник Голови Правління UkrSibbank Костянтин Лєжнін; глобальний директор із зовнішніх зв’язків компанії Luxoft Патрік Коркоран; співзасновник компанії SoftServe Тарас Кицмей; віце-президент Luxoft Дмитро Кушнір; завідувач Кафедри комп’ютерних наук КНУКіМ Олена Чайковська.





Як побудувати дієву систему IT-освіти, як ефективно працювати з молодим поколінням IT-спеціалістів та де шукати нові таланти, які головні тенденції сфери інформаційних технологій, які зміни відбуваються на ринку праці сьогодні – ці й багато інших питань висвітлювались українськими та міжнародними експертами. Олена Чайковська зазначила, що 80% робочих місць вимагають фундаментальних знань у STEM-галузі, а потреба у STEM-спеціалістах збільшиться на 16,8% до 2020 року. Лише 23% жінок працюють у STEM-галузі та з кожним кар’єрним кроком цей відсоток зменшується: на рівні директорів жінок лише 17%. Завідувач Кафедри комп’ютерних наук Олена Чайковська наголосила, що важливо долати гендерні стереотипи при виборі професії, а також спрямовувати зусилля на підвищення віри дівчат у власні здібності та можливість побудувати STEM-кар’єру в Україні.




До речі, активну участь в організації та проведенні форуму взяла студентка 4-го курсу Вікторія Збирко, яка проходить практику в Асоціації «IT України».

5 експертних панельних дискусій, яскраві спікери, безліч корисних інсайтів та захоплені учасники – таким був цьогорічний Ukrainian Software Development Forum 5.0