КАФЕДРА КОМП'ЮТЕРНИХ НАУК

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ

Цифрова трансформація як елемент економічного зростання України

18.10.18

Кафедра КН

Факультет інформаційної політики і кібербезпеки продовжує серію майстер-класів «Лідери сьогодення». Цього разу до студентів завітав Олександр Георгійович Старинець – український політик та державний службовець, керівник секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку.



Представляючи гостя, завідувач Кафедри комп’ютерних наук ФІПіКБ Олена Чайковська наголосила, що в січні 2018 року Кабінет Міністрів України схвалив Концепцію розвитку цифрової економіки та суспільства України на 2018-2020 роки і затвердив план заходів щодо її виконання. Основною метою документа є реалізація ініціатив «Цифрового порядку денного України 2020» для усунення бар’єрів на шляху цифрової трансформації України у найбільш перспективних сферах. Саме тому тема доповіді пана Олександра Старинця «Цифрова трансформація як елемент економічного зростання України» була надзвичайно актуальною та викликала інтерес у майбутніх фахівців з інформаційних технологій.



Олександр Старинець ознайомив студентів з роботою профільного вищого органу законодавчої влади – Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку, що створений 4 грудня 2014 року. До предметів відання Комітету віднесено 12 пунктів, які охоплюють усі сегменти ринку – від розвитку інформаційного суспільства до кібербезпеки та криптографічного захисту.
Спікер наголосив, що побудова цифрової інфраструктури – це завдання номер один для України. Адже шлях до цифрової економіки пролягає через внутрішній ринок виробництва, використання та споживання інформаційно-комунікаційних і цифрових технологій. Протягом сьомої сесії Верховної Ради України законотворча діяльність Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації зв’язку була спрямована на правове врегулювання переважно у сфері електронних довірчих послуг, електронних комунікацій, кібербезпеки, користування радіочастотним ресурсом, надання телекомунікаційних послуг тощо. Показником роботи Комітету стало прийняття Верховною Радою України законів і проектів законів України: «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» та «Про електронні довірчі послуги».



Заслухавши пана Олександра, студенти активно долучились до дискусії щодо питань, чому так важко рухаються цифрові реформи в Україні? Коли 95% відсотків громадян будуть мати доступ до високошвидкісного Інтернету? Чи дійсно є ефективною боротьба з контрабандою стартфонів та іншої електронної техніки і коли буде створена єдина сучасна система електронних публічних реєстрів?
Заступник декана Факультету інформаційної політики та кібербезпеки Олена Каракоз, яка була присутня на майстер-класі, подякувала Олександру Старинцю за відверту й актуальну розмову та запрошення відвідати заходи, що організовує Комітет з питань інформатизації та зв’язку.