КАФЕДРА КОМП'ЮТЕРНИХ НАУК

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ

Міжнародний день «Дівчата в ІКТ»

26.04.19

Кафедра КН

Міжнародний день «Дівчата в ІКТ» (International Girls in ICT Day) – ініціатива Міжнародного Союзу електрозв’язку (International Telecommunication Union), спрямована на створення глобального середовища, яке розширює права і можливості дівчат та молодих жінок, стимулює їх до вибору професії в зростаючій сфері ІКТ.
Міжнародний День дівчат в ІКТ відзначається в 4-ий четвер квітня, тож 25 квітня Кафедра комп’ютерних наук Факультету інформаційної політики та кібербезпеки традиційно приєдналася до святкування. Щороку у цей день дівчат з усього світу мотивують мільйони молодих жінок розпочати навчання та кар’єру в ІТ-індустрії, розповідають про перспективи цієї сфери та підвищують чутливість роботодавців до необхідності сприяння гендерному балансу в технологічному секторі.



Кафедрою комп’ютерних наук було організовано зустріч зі студентками Факультету інформаційної політики і кібербезпеки з метою обговорення місця та перспектив дівчат в ІТ-галузі України.
Марина Толмач, викладач Кафедри комп’ютерних наук, інструктор Мережевої Академії Cisco, представила статистичні дані щодо зайнятості жінок в ІКТ-галузі саме в Україні та озвучила головні завдання ініціативи #girlsinict. За її словами, останнє десятиліття спостерігається стійка тенденція зростання залученості жінок до ІТ-галузі, незалежно від типу та розміру організацій. Зокрема, вона розповіла про можливості навчання на курсах з кібербезпеки для студентів КНУКіМ у рамках співпраці з Мережевою Академією Cisco. Також пані Марина ознайомила присутніх з історіями успіху жінок в ІТ та зауважила, що сьогодні володіння інформаційними технологіями є важливою складовою будь-якої професії.
Наступним спікером стала Оксана Ізакова – випускниця КНУКіМ, study manager Ampli, event-менеджер 1991 Civic Tech Center. Пані Оксана розповіла про Ampli – підлітковий освітній акселератор, де навчають дітей від 10 років азам ІТ, дизайну, підприємництва в умовах екосистеми, допомагаючи згодом стати юними стартаперами. Особливу увагу фахівець акцентувала на тому, що зараз важливо розвивати soft skills, адже за ними майбутнє, та провела вправу «Я у майбутньому», щоб показати для прикладу учасницям заходу, як працюють з підлітками коучі в Ampli. Також Оксана Ізакова порадила не боятись пробувати щось нове, бо тільки досвід дає можливість зрозуміти та обрати правильний шлях.
Катерина Янушевська, студентка 1-го курсу кафедри Комп’ютерних наук, розповіла про свій досвід участі у програмі #дівчатаstem. «Дівчата STEM» – це проект, спрямований на подолання гендерних стереотипів при виборі професії, а також на підвищення віри дівчат у власні здібності та можливість побудувати STEM-кар’єру в Україні. Для учасниць передбачена менторська підтримка протягом 4-х місяців від TOP-20 Inspiring Women in STEM – унікальної спільноти жінок в Україні, які зробили успішну кар’єру в науково-технічній сфері. Серед них топ-менеджери IT і технічних компаній, науковці, представники міністерств, вузів і громадських організацій (до речі, і наша завідувачка кафедри комп’ютерних наук Олена Чайковська). Ментором Катерини стала Олена Жиліч – віце-президент компанії Miratech. У результаті Катя організувала Ярмарок ІТ-шкіл iRabbit 22 квітня 2019 року, що стало для неї яскравим та корисним досвідом.



Підбиваючи підсумки, варто зазначити, що нині на ринку праці спостерігається дефіцит кваліфікованих кадрів в галузі ІТ, і одне із пріоритетних завдань Кафедри комп’ютерних наук Факультету інформаційної політики і кібербезпеки КНУКіМ – сприяти вирішенню цього питання, незабуваючи про дотримання гендерного балансу, адже наші студентки – найгарніші та найрозумніші.
Сподіваємось, що всі учасниці зустрічі отримали свою частинку натхнення для побудови кар’єри в ІКТ!