КАФЕДРА КОМП'ЮТЕРНИХ НАУК

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ

Круглий стіл з розвитку цифрових навичок та компетентностей в Україні

27.12.19

Кафедра КН

26 грудня 2019 року в м. Києві (Admiral Hall Conference Center) було проведено круглий стіл на тему: «Розвиток цифрових навичок та компетентностей в Україні: передумови та практичні кроки».



Захід відбувся в рамках проекту «Сприяння формуванню порядку денного та інституційних передумов для розвитку цифрових компетентностей в Білорусі, Україні та Грузії», що реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу через регрантингову схему Форуму громадянського
суспільства Східного партнерства. Проект реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень (Україна), Центром міжнародного бізнесу та економічного розвитку (Грузія), Науково-технологічною асоціацією «ІНФОПАРК» (Білорусь). Метою проекту є сприяння розвитку електронних компетентностей через розробку методологічної бази для діяльності національних цифрових коаліцій в контексті розвитку цифрових навичок, а також напрацювання рекомендацій щодо розробки і впровадження рамки цифрових компетентностей для бізнесу.



В рамках круглого столу обговорювалися питання, що стосуються перспектив розвитку цифрових навичок та компетентностей в Україні, зокрема:
- Передумови та виклики у сфері розвитку цифрових навичок та компетентностей в Україні, роль ключових органів влади;
- Роль національної цифрової коаліції в процесах цифрової трансформації в Україні;
- Відповідність рівня цифрових навичок та компетентностей потребам українського суспільства та бізнесу;
- Розробка та адаптація рамки цифрових компетентностей (e-Competence Framework) для бізнесу (ICT Professionals) та електронних лідерів (e-Leaders): обговорення можливих механізмів запровадження.
Участь у заході взяли представники урядових та парламентських структур, представники навчальних закладів та бізнесу, громадські організації та незалежні експерти.



Валерія Іонан, заступниця Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції, презентувала результати першого в Україні комплексного соціологічного дослідження цифрових навичок населення. За її словами: «53,5% українців знаходяться нижче позначки середній рівень в питаннях цифрової грамотності» (https://osvita.diia.gov.ua/). Також згадала про стратегічну мету Мінцифри — навчити цифровій грамотності 6 млн українців протягом 3 років, а також презентувала результати першого в історії України соціологічного дослідження цифрових навичок громадян.
Голова Експертно-консультативного комітету з цифрових технологій в освіті при Міністерстві освіти і науки України, координатор робочої групи e-skills програми EU4Digital в Україні Тетяна Нанаєва розповіла про досвід ЄС у вимірювані цифрових навичок та результати дослідження щодо можливостей вимірювання цифрових навичок та компетентностей в Україні (проблеми та шляхи вирішення).
Андрій Бірюков, виконавчий директор ГС «Хай-Тек Офіс Україна», та Олена Корнієнко, секретар Ради Коаліції цифрової трансформації, поінформували учасників заходу про роль національної цифрової коаліції «Коаліція цифрової трансформації» в процесах цифрової трансформації в Україні, а також окреслили особливості діяльності Коаліції в Україні.
Користуючись нагодою, президент Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень Максим Корявець презентував Путівник для діяльності національних цифрових коаліцій в контексті розвитку цифрових навичок та компетентностей (https://goo-gl.su/tWU6w).
Генеральний директор Асоціації Підприємств Промислової Автоматизації України Олександр Юрчак оцінив відповідність рівня цифрових навичок та компетентностей потребам індустрії 4.0 в Україні, зокрема, він наголосив, що критичне мислення, креативність (творчість), навички до співпраці та комунікації є визначальними в цифровій сфері.



Олена Чайковська, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри комп`ютерних наук Київського національного університету культури і мистецтв, та Марина Толмач, викладач кафедри комп`ютерних наук Київського національного університету культури і мистецтв, презентували напрацювання проекту «Рамкова структура цифрових компетентностей для українських вчителів та інших громадян», одним із завдань якого є адаптація відповідних рамок в країні з урахуванням національної специфіки.
Максим Корявець розповів про особливості та рекомендації щодо розробки та адаптації рамки цифрових компетентностей (e-Competence Framework) для бізнесу (ICT Professionals) та електронних лідерів (e-Leaders). Зокрема ним було презентовано концепцію рамки, 30 можливих професійних ролей ІКТ фахівців на основі стандарту e-CF EN 16234-1, концепцію електронного лідерства, а також продемонстровано індикативну Дорожню карту впровадження європейського стандарту електронних компетентностей і системи професійних ролей в цільових країнах Східного партнерства (https://goo-gl.su/J75b).
Кандидат технічних наук, доцент кафедри програмних систем і технологій КНУ ім. Т. Шевченка Тетяна Ковалюк та співавтор проекту професійного стандарту «Інженер-програміст» Олена Сирота запропонували можливі механізми запровадження освітніх і професійних стандартів в ІКТ сфері на базі e-Competence Framework, а також обговорили проблемні питання та виклики даного процесу.



Матеріали круглого столу доступні за посиланням: https://goo-gl.su/sSsvl